1 – Installation af programmerne

Opret en email-konto

Først skal du naturligvis have en email adresse. Vi har førhen brugt Gmail som et eksempel i vejledningen, men er gået bort fra det da vi ikke kan støtte Google og deres masseovervågning. Du kan godt bruge en Gmail-adresse til det følgende, men vores anbefaling er at vælge en udbyder med respekt for dit privatliv. For en liste over muligheder kan du se bloggen Email-udbydere.

Når du opretter din email-konto, så vær opmærksom på hvilke indstillinger du vælger. Og hav altid i baghovedet, at alle oplysninger du indtaster kan blive lagret og brugt på forskellig vis. Overvej derfor nøje hvad du vil fortælle om dig selv. Jo færre (korrekte) oplysninger du afgiver, jo bedre. Derudover er det vigtigt, at du sikrer din konto imod at blive hacket. Læs og følg derfor bloggen Hacker-sikret webmail.

I princippet kan man bruge enhver email-udbyder, så længe den giver mulighed for, at man kan tilgå sin konto fra et email-program som Thunderbird eller Outlook, og ikke kun via webmail i en browser. Da Gmail ejes af Google, vis forretningsmodel er at indsamle data om deres brugere og sælge dem videre, kan det som nævnt anbefales, at vælge en alternativ udbyder som har fokus på privatliv og sikkerhed. Opsætningen af en email-konto varierer afhængig af hvilken udbyder man har, og vi kan derfor ikke lave en præcis vejledning som dækker enhver udbyder. Men typisk har den enkelte udbyder selv en vejledning man kan følge, og dem henvises der så vidt muligt til i bloggen Email-udbydere.

Bemærk: Selv hvis du allerede har en email-konto du vil bruge til email-krypteringen, så bør du stadig gennemgå bloggen Hacker-sikret webmail!

Når din mail-konto er klar og du har gennemgået den nævnte blog, så kan du gå videre til næste punkt nedenfor.

.

.

Installation af Thunderbird

Mozilla Thunderbird er et program til at håndtere emails, så det i højere grad foregår lokalt på computeren. Derved kan man få mere kontrol over sine emails end når det hele foregår ude på en server.

1. Download Thunderbird: www.mozilla.org/da/thunderbird

2. Installer Thunderbird med standardindstillinger.

3. I Thunderbird: Indtast pseudonym, mailadresse, password til din mailadresse, og tryk Fortsæt.

4. Her kommer det afgørende punkt, hvor det der præcist skal gøres afhænger af hvilken email-udbyder du har valgt.
Hvis Thunderbird allerede fortæller at den har fundet indstillingerne hos din udbyder, så kan du bare trykke på Opret konto. Men check først at indstillingerne er på protokollen POP, og ikke IMAP. Begge kan bruges, men som udgangspunkt anbefaler vi POP. Skift derfor gerne til POP og tryk om nødvendigt på Afprøv konfigurationen. Hvis det nu lykkes at finde de rette POP-indstillinger, så tryk på Opret konto.
Det kan også være Thunderbird slet ikke kan finde indstillingerne til din mailkonto, og så må du manuelt indtaste de nødvendige oplysninger. I bloggen Email-udbydere linker vi til de indstillinger vi har fundet på udbydernes hjemmesider. Indtast de rette oplysninger, tryk på Re-test, og når Thunderbird fortæller at den har fundet udbyderens indstillinger, trykker du på Opret konto.
Hvis det giver bøvl kan du enten kontakte os, kontakte din email-udbyder, eller alliere dig med en ven eller bekendt der har erfaring med email-opsætning.
Hvis alt er gået godt vil alle emails i din indbakke nu blive downloaded til Thunderbird på din computer.

5. Vælg Angiv som standard.

.

.

Installation af Enigmail

Enigmail er et tilføjelsesprogram til Thunderbird der giver GnuPG en brugergrænseflade med knapper, menuer osv. Dermed bliver det langt nemmere at bruge GnuPG.

1. Download Enigmail og gem filen på din computer:
http://enigmail.mozdev.org/download/index.php.html

2. Højre-klik øverst i Thunderbird og vælg Menulinje.Menulinje

3. Klik Funktioner–>Tilføjelser.

4. Klik på Udvidelser.

5. Klik på tandhjul-ikonet og derefter på Installer tilføjelse fra fil…

6. Find filen du lige har downloadet og dobbelt-klik på den.

7. Klik Tilføj og derefter OK.

8. Hvis du ser dette: Sæt flueben som vist og tryk OK.

9. Hvis du ser dette: Tryk Cancel.