Krypteret internet

Hvorfor ikke kryptere hele internetforbindelsen, så hverken din internetudbyder eller lokale hackere kan overvåge hvad du gør online, og så hjemmesider ikke kan spore din IP-adresse?

Det kan du faktisk, og det er ikke svært!
Men du bør sætte dig ind i hvordan det virker ved at læse det følgende, og det kan ikke erstatte vores øvrige vejledninger. Til gengæld har det følgende fordele:

  • Du kan omgå masseovervågning
    Alle internetudbydere i Danmark blev i henhold til den såkaldte logningsbekendtgørelse pålagt, at gemme en række oplysninger om alle deres kunders færden på internettet, inklusiv hvilke hjemmesider de besøger. Men surfer du krypteret som denne vejledning viser dig, så kan de kun se at netværkstrafikken går til en server der tilbyder anonymisering, samt nogle generiske data om hvornår din netforbindelse bliver brugt og hvor meget der downloades og uploades. Det samme gælder alle andre der på en eller anden måde har fået adgang til internetudbyderens servere, lige fra ulovlige hackere og myndigheder med dommerkendelse, til udenlandske efterretningstjenester og upålidelige ansatte hos internetudbyderen der går ud over deres beføjelser.
  • Du kan skjule din IP-adresse
    Alle hjemmesider du besøger kan se din IP-adresse. Ud fra IP-adressen kan de se hvor i verden du befinder dig og hvem din internetudbyder er m.m. Prøv eksempelvis at gå ind på myip.net. Hvis du bruger en anonymiseret internetforbindelse kan hjemmesiden kun se IP-adressen på den server du har oprettet en krypteret forbindelse til. Du tager i virkeligheden kontakt til serveren, og lader den tage kontakt til den endelige server. Den endelige server kan derfor ikke længere se din rigtige IP-adresse eller hvor i verden du befinder dig.
  • Du kan forbigå IP-blokeringer
    Hvis du er blevet smidt ud fra et debatforum eller et andet sted på internettet, så kan du have fået din IP-adresse blokeret. Der er flere måder at blokere folk på (læs mere her) men hvis du er blokeret ud fra din IP-adresse, så kan du omgå blokeringen ved at surfe krypteret og dermed udskifte den IP-adresse som vises udadtil. Der findes også hjemmesider som kun tillader besøg fra bestemte lande. I de tilfælde kan du ganske enkelt skifte til en IP i et land som hjemmesiden accepterer, så har du igen adgang.

 

Man kan kryptere sin internetforbindelse på forskellig vis. Vi anbefaler følgende metoder:

TOR – The Onion Router
Fordele:
* Giver maksimal sikkerhed
* Er gratis
Ulemper:
* Langsom internetforbindelse
* Krypterer som standard kun internettrafik via browseren

AirVPN
Fordel:
* Krypterer alt, emails, browser m.m.
Ulempe:
* Ikke gratis