1 – Opsætning

Først skal du naturligvis have en email adresse. Vi har førhen brugt Gmail som et eksempel i vejledningen, men er gået bort fra det da vi ikke kan støtte Google og deres masseovervågning. Du kan godt bruge en Gmail-adresse til det følgende, men vores anbefaling er at vælge en udbyder med respekt for dit privatliv. For en liste over muligheder kan du se bloggen Email-udbydere.

Når du opretter din email-konto, så vær opmærksom på hvilke indstillinger du vælger. Og hav altid i baghovedet, at alle oplysninger du indtaster kan blive lagret og brugt på forskellig vis. Overvej derfor nøje hvad du vil fortælle om dig selv. Jo færre (korrekte) oplysninger du afgiver, jo bedre. Derudover er det vigtigt, at du sikrer din konto imod at blive hacket. Læs og følg derfor bloggen Hacker-sikret webmail. Det bør du gøre uanset om du opretter en ny konto, eller benytter en konto du allerede har.
I princippet kan man bruge enhver email-udbyder, så længe den giver mulighed for, at man kan tilgå sin konto fra et email-program som Thunderbird eller Outlook, og ikke kun via webmail i en browser. Opsætningen af en email-konto varierer afhængig af hvilken udbyder man har, og vi kan derfor ikke lave en præcis vejledning som dækker enhver udbyder. Men typisk har den enkelte udbyder selv en vejledning man kan følge, og dem henvises der så vidt muligt til i bloggen Email-udbydere.

Når din mail-konto er klar og du har fulgt bloggen Hacker-sikret webmail, kan du gå i gang med vejledningen nedenfor.

1. Download Thunderbird: www.mozilla.org/da/thunderbird

2. Installer Thunderbird med standardindstillinger.

3. I Thunderbird: Indtast pseudonym, mailadresse, password til din mailadresse, og tryk Fortsæt.

4. Her kommer det afgørende punkt, hvor det der præcist skal gøres afhænger af din email-udbyder.
Hvis Thunderbird allerede fortæller at den har fundet indstillingerne hos din udbyder, så kan du bare trykke på Opret konto. Men check først at indstillingerne er på protokollen POP, og ikke IMAP. Begge kan bruges, men som udgangspunkt anbefaler vi POP. Skift derfor gerne til POP og prøv igen. Hvis det nu lykkes at finde de rette POP-indstillinger, så tryk på Opret konto.
Det kan også være Thunderbird slet ikke kan finde indstillingerne til din mailkonto, og så må du manuelt indtaste de nødvendige oplysninger. I bloggen Email-udbydere linker vi til de indstillinger vi har fundet på udbydernes hjemmesider. Indtast de rette oplysninger, tryk på Afprøv konfigurationen. Når Thunderbird fortæller at den har fundet udbyderens indstillinger, trykker du på Opret konto.
Hvis det giver bøvl kan du enten kontakte os, kontakte din email-udbyder, eller alliere dig med en ven eller bekendt der har erfaring med email-opsætning.
Hvis alt er gået godt vil alle emails i din indbakke nu blive downloaded til Thunderbird på din computer.

5. Hvis du ser dette: Vælg Angiv som standard.

6. Højre-klik øverst i Thunderbird og vælg Menulinje.

7. Tryk Vis–>Meddelelsesindhold som–>Ren tekst.
Hermed vil e-mails du modtager blive vist som ren tekst, og ikke HTML. Det er generelt en god ide at slå HTML fra, både i programmer som Thunderbird og i webmails som Hotmail, Gmail osv. HTML giver en række “smarte”, men som regel også unødvendige funktioner i e-mails, såsom at vise grafik og levende billeder. At have HTML slået til i emails er som regel ikke nødvendigt, og udgør samtidig en privacyog sikkerhedsrisiko flere forskellige måder. Det kan ligefrem gøre det muligt for en hacker at aflæse dine krypterede emails. Desværre er der kommet flere og flere virksomheder der udsender emails som kun kan læses med HTML slået til. Derfor er det praktisk at du husker dette punkt, så du kan slå HTML midlertidigt til, når du engang imellem får brug for det, og vælger at løbe risikoen. Når du slår HTML til, så brug så vidt muligt Simpel HTML frem for Original HTML. Jo mere simpelt noget er, jo mere sikkert er det ofte.
Se eventuelt dette eksempel på en forfalsket email, hvor HTML er brugt til at skjule det rigtige link. Slår man HTML fra, ser emailen sådan ud, og man kan tydeligt se det mistænkelige link. Dette er blot en af flere sikkerhedsmæssige fordele ved ikke at bruge HTML i emails.

8. Gå til Funktioner–>Kontoindstillinger–>Komposition & adressering.
Fjern fluebenet ved Skriv meddelelser i HTML-format.

9. Gå til End to end-kryptering og klik på Add Key.

10. Klik Continue.

11. Vælg samme indstillinger som på billedet og klik Generate Key.

12. Klik Confirm og vent et øjeblik mens dine krypteringsnøgler bliver genereret.

13. Nogle indstillinger skal tilrettes nederst på siden. Vælg som på billedet.