Facebook og resultatet af apati

Enhver bruger af Facebook bør se og forholde sig til dette uddrag af et interview fra 2009, hvor grundlæggeren Mark Zuckerberg, lyver om Facebooks forhold til brugernes data.

Et længere uddrag kan ses her.

Man kan med rette undre sig over, at Facebook er blevet så populært. Ikke fordi konceptet om et socialt medie ikke kan have en række tiltalende og nyttige funktioner, men fordi der findes forskellige sociale medier der gør omtrent det samme som Facebook, og ikke har den samme respektløse tilgang til brugernes privatliv og sikkerhed. Facebook er verdenshistoriens mest skandaleramte sociale medie, og har en alenlang række af privatslivs- og sikkerheds-relaterede problemer bag sig. Selv friheden til at fravælge Facebook er mere teoretisk end praktisk. Alligevel bliver folk ved med at oprette sig, og kun ganske få forlader Facebook som følge af alle problemerne. Ideen med de frie markedskræfter og den frie konkurrence som garanti for, at gode produkter vælges frem for dårlige, har tydeligvis slået fejl.

Det utrolige ved en video som denne er ikke at se en person fortælle en åbenlys løgn. Det utrolige er, at så mange mennesker kan se dette, og fortsat ønske at bruge Facebook. Og deri ligger forklaringen på Facebooks respektløse forhold til både dets brugere, og til selve demokratiet som styreform, der som tidligere beskrevet bliver undermineret af forretningskonceptet bag hjemmesiden. Facebook ved at de kan slippe afsted med det de gør, grundet de fleste menneskers apatiske indstilling til verden omkring dem. Derfor gør de det.

“The price good men pay for indifference to public affairs is to be ruled by evil men” – Platon