Drop dit antivirus!

Tror du dit antivirus kan sikre dig imod malware og hacking?

Mange mennesker har en urealistisk høj forventning til beskyttelsen af deres antivirus. Som vi skrev i 2010 er traditionelt antivirus en forældet teknologi, der kun yder begrænset beskyttelse. Men hvordan kan det så være, at kendte test-organisationer som AV-Comparatives, AV-TEST og Virus Bulletin ofte giver de testede antivirusprogrammer en beskyttelsesgrad på helt op til 100%?

Se svaret i denne korte video.

Som det fremgår af videoen, så står og falder resultatet af testen med, hvor ny malwaren er. Er malwaren helt ny og ukendt, så har et traditionelt, signaturbaseret antivirus ikke mange chancer for at stoppe det. En detektion-rate på 0% ville næppe være helt usædvanlig i en antivirus-test, hvis der blev anvendt helt nyt malware.
Faktisk bliver meget malware testet imod de eksisterende antivirusser inden det bliver taget i brug på nettet. På den måde kan bagmændene fintune og tilpasse malwaren, indtil det ikke længere bliver opfanget af antivirusprogrammerne. Først da slipper de malwaren løs på nettet, i vished om, at de nu har et døgns tid, eller måske et par dage, før malwaren er blevet opdaget, signaturfiler er blevet lavet, og signaturfilerne distribueret ud til de enkelte computere, hvor antivirusprogrammerne er installeret. Først da er antivirusprogrammer effektive og kan genkende malwaren. I tidsrummet indtil alt dette er sket, er antivirus-teknologien ineffektiv. Og eftersom der konstant bliver sendt tusindvis af nye malware-varianter ud på nettet, er der også konstant malware som selv et fuldt opdateret antivirus ikke kan stoppe.

Hvad gør man så?

Hvis man ikke er særlig teknisk, så kan man være nødt til, at nøjes med et traditionelt antivirus, eftersom de stadig er blandt de mest brugervenlige sikkerhedsprogrammer på markedet. Der findes dog også nogle få andre muligheder. Vi henviser her til Sektion 1 i Generel IT-sikkerhed.

For alle andre er svaret ganske enkelt: Brug effektive sikkerhedsprogrammer!

 

 

Tilføjet oktober 2018: Vi kan altså ikke stole på test-virksomhederne, men hvad så med anmelderne på de større PC-hjemmesider? Også der er der grund til skepsis, som demonstreret i videoen Who Reviews the Pro Reviewers?
Måske bør man nøjes med at stole på dem, der ikke har en økonomisk interesse i hvad de anbefaler…