Facebook og det frie valg der forsvandt

Det frie valg hyldes som værdi i et demokrati, hvor det er vigtigt at vælgerne tager selvstændigt stilling til, hvad der er acceptabelt i samfundet. Det frie valg er ligeledes vigtigt for at skabe den mest gavnlige udvikling i samfundet, hvor uønskede produkter og ydelser kan fravælges, eller om nødvendigt boykottes af forbrugerne.

Sådan var det også engang med sociale medier. Hvis eksempelvis man ikke brød sig om Facebook, så kunne vælge et andet socialt medie. Allerede i de første år af Facebooks historie, berettede nyhedsmedierne om de massive problemer hjemmesiden havde, både med hensyn til malware, og at sikre brugernes privatliv. Alligevel fik Facebook konstant flere brugere. Så ideen om at folk blot skal fravælge dårlige produkter, kan ikke siges at være nogen perfekt løsningsmodel. Alligevel lader den dog til, at være en del af et frit og velfungerende samfund. Og selvom medierne ikke længere taler helt så ofte om generelle sikkerhedsproblemer på Facebook, så er privatlivsproblemerne på ingen måde blevet løst. Ej heller ser de ud til at blive løst i fremtiden, for selve forretningsmodellen bag Facebook er netop, at fravriste brugerne så mange oplysninger som muligt, og derefter sælge dem videre til deres egentlige kunder: Reklamevirksomhederne, som nu bedre kan målrette deres reklamer.

Facebook er ikke gratis!

En hyppigt forekommende fejlantagelse blandt Facebook-brugere er, at det er gratis at bruge Facebook. Det er ikke korrekt. Man betaler skam for at bruge Facebook, og nogle vil mene at man betaler dyrt. Man betaler dog med sine persondata, som Facebook sælger videre, ikke med penge. Penge kan man indtjene igen, men når først ens data er havnet hos de forkerte, er det sjældent muligt at få dem tilbage, eller for den sags skyld slettet (folk der er ligeglade, fordi de ikke mener de har noget at skjule, bør læse mere her). Det enten glemmer eller negligerer de mange Facebook-brugere, som fejlagtigt tror at Facebook er gratis.

Du er produktet, ikke kunden!

En anden ofte set fejlopfattelse blandt Facebook-brugere er, at de er kunder hos Facebook. Det er heller ikke korrekt. Som bruger af Facebook er man et produkt… et produkt der bliver solgt videre til de egentlige kunder. På den baggrund bør ingen forundres over den respektløshed som Facebook igennem årene har udvist overfor brugerne og deres privatliv.

Ønsker man at være et produkt der bliver handlet med? Og er prisen man uigenkaldeligt betaler med sit privatliv, Facebook-kontoen værd? Den vurdering burde være op til den enkelte. Er produktet ikke prisen værd, så må det være op til den enkelte forbruger at vælge et andet og bedre produkt, eller blot afholde sig fra at bruge produktet. Det er sådan vi på andre områder forsøger at få samfundet til at fungere, og det er sådan et demokrati fungerer; gennem et frit valg.

Det frie valg forsvinder!

I dag er der folkeskoler der i praksis tvinger elever til at være på Facebook, endda inden de er gamle nok til at forstå de permanente risici, der er forbundet med at uploade deres persondata til så problematisk en hjemmeside. Det er også blevet almindeligt, at man i foreninger og klubber lader al kommunikation foregå på Facebook. Og på universiteter foregår dannelsen af studiegrupper via Facebook. I stedet for email eller sms, skal man nu være på Facebook, ellers bliver man holdt udenfor, og modtager ikke de praktiske informationer som de andre får. Der er endda hjemmesider som kun kan benyttes hvis man logger ind via en Facebook-konto. Uden en Facebook-konto er man ikke velkommen.

Hvis man er utilfreds med sin tele- eller internetudbyder, så kan man vælge en anden. Er man utilfreds med sin mobiltelefon, så køber man en anden. Er man er utilfreds med sin email-udbyder, så kan man finde en anden email-udbyder. Er man utilfreds med sin browser, så kan man vælge en anden. Og det samme gør sig gældende for valget af supermarkeder, rejsebureauer, restauranter, fitnesscentre, cykelhandlere og meget andet. Og er man utilfreds med et bestemt politisk parti, så kan man heldigvis stemme på et andet. Selv hvis flertallet holder sig til et bestemt produkt, mærke eller parti, så findes der dog oftest alternativer. Dermed har man det frie valg, som er nødvendigt for et frit, demokratisk samfund. Men med sociale medier har man i dag valget imellem Facebook og Facebook, det mest problematiske sociale medie i internettets historie.

Hvor er det frie valg i det?

.

.

Tilføjet november 2015:
Hvis man var en smule naiv, så kunne man måske tro, at Facebook ville respektere de folk, der ikke ønsker at blive overvåget af Facebook, og derfor ikke har oprettet en profil hos dem. Men desværre! Som det netop er kommet frem (og igen her og her) bliver man også overvåget af Facebook, selvom man aldrig har oprettet en profil hos dem. Så igen: Hvor er det frie valg i det?