Ny VPN-udbyder anbefales: AirVPN

Vi anbefaler nu en ny VPN-udbyder: AirVPN

Hidtil har vores anbefaling været HideMyAss! Pro VPN, og den kan stadig bruges. Men vi tilstræber altid at anbefale de sikreste løsninger, og derfor har vi længe været på udkig efter en afløser til HideMyAss.

Det startede i 2011 hvor en gruppe hackere forsøgte at skjule sig bag HideMyAss! Pro VPN. HideMyAss modtog en dommerkendelse og oplyste til myndighederne hvem der på det givne tidspunkt havde anvendt den pågældende IP-adresse til at foretage den ulovlige hacking.

Det faktum at HideMyAss var i stand til at hjælpe myndighederne med at udpege personerne bag IP-adressen, har de lige siden modtaget stor kritik for. Det viser, at de har anvendt logfiler i deres system, som gør det muligt efterfølgende at slå op, hvem der har anvendt en given IP-adresse på et givent tidspunkt. Man kan godt beskylde HideMyAss for ikke at have været tilstrækkelig åbne omkring deres brug af logfiler, men derudover er en del af kritikken af dem uberettiget. HideMyAss er registreret i England, og det burde ikke være nogen overraskelse, at de er nødt til at overholde engelsk lovgivning, og om nødvendigt hjælpe myndigheder med at udpege personer anklaget for noget kriminelt, i det mindste når der som i denne sag foreligger en dommerkendelse. Og hvis man virkelig foretager sig noget så alvorligt som ulovlig hacking af virksomheder, så er det løsninger som TOR der skal anvendes, og ikke kun en VPN. Her har vi aldrig anbefalet brugen af VPN til andet end den daglige surf på internettet.

Med dette slået fast, så er logfiler hos en VPN-udbyder et omdiskuteret emne, og udbydere som ikke anvender logfiler antages generelt at tilbyde en højere grad af anonymitet. Dette tiltrækker kunder og giver VPN-udbydere et incitament til ikke at anvende logfiler. Men omvendt kan VPN-udbydere også have interesse i netop at gemme logfiler, da nogle af dem ønsker at kunne hjælpe myndigheder der henvender sig i forbindelse med sager om datakriminalitet. Desuden er det helt generelt nyttigt med logfiler når man for eksempel skal udelukke spammere og andre som misbruger en VPN-service. Udelukker man ikke spammere, kan en VPN-udbyders IP-adresser blive blacklistet, hvilket vil give deres kunder problemer.
Dilemmaet er, at det ikke er muligt for kunderne af en VPN-service, at verificere om der gemmes logfiler eller ej. Derfor kan man frygte, at VPN-udbydere påstår de ikke gemmer logfiler, men bare gør det alligevel. Dette er en af årsagerne til, at tillid er utrolig vigtigt i valget af en VPN-udbyder.

Derfor har vi længe ønsket af finde en VPN-udbyder, som fuldt ud forstår konceptet bag privacy. En udbyder som forstår hvordan muligheden for anonymitet er en forudsætning for ytringsfrihed, som igen er en forudsætning for et frit samfund. Med andre ord en udbyder, som er idealistisk nok til reelt at tænke på deres kunders privacy, og ikke kun på at få penge i kassen.

Gentagende gange, både i valget af komponenter til deres service, samt i holdningsmæssige udmeldinger på deres online forum, har AirVPN i flere år udvist at have forstået disse begreber. De lader til at være drevet mere af dygtige privacy-orienterede sikkerhedsfolk, end af marketingfolk, en faldgruppe som mange større virksomheder havner i. Såfremt vi ellers kan stole på udmeldingerne fra AirVPN, og alt tyder på det, så er deres systemer i vid udstrækning baseret på privacy-by-design, hvorimod HideMyAss lader til at basere sig på privacy-by-policy. Dette taler klart til fordel for sikkerheden i AirVPN.

Igennem cirka 2 år har vi både holdt øje med AirVPN fra sidelinjen, samt testet deres VPN-service ud fra en længere række kriterier (se afsnittet Valget af VPN-udbyder i vejledningen til HideMyAss! Pro VPN, de fleste kriterier og testmetoder er grundlæggende de samme). Andre udbydere er ligeledes blev afprøvet, men ud fra en helhedsvurdering, er valget faldet på AirVPN.

En anden årsag til vores tiltagende ønske om at tilbyde en bedre VPN-udbyder er, at hastighederne hos HideMyAss ikke altid har været optimale. Det skaber irritation når netforbindelsen bliver så langsom, at for eksempel youtube-videoer hakker. Med AirVPN anbefaler vi ikke kun en VPN-udbyder som vi har mere tillid til, og som vil give bedre online anonymitet, men også en udbyder som giver bedre download og upload-hastighed. Tilmed er vejledningen nemmere og hurtigere at gennemgå.

Vi anbefaler vores brugere af HideMyAss! Pro VPN, at lade deres nuværende abonnement udløbe, og derefter overgå til AirVPN.

.

Opdatering august 2016: Også i nyere undersøgelser skiller AirVPN sig positivt ud.