Krypteret backup

Forhåbentlig tager du allerede backup af dine data med jævne mellemrum. Men de fleste af os ved hvor bøvlet og tidskrævende det kan være, og denne undersøgelse viser da også, at 38% af danskerne ikke får det gjort. Denne undersøgelse siger omtrent det samme. Ærlig talt er der vel også mere interessante ting at bruge tiden på end at tage backup. Så hvorfor ikke lade det ske helt automatisk, hver eneste dag, uden du overhovedet bemærker det?
Det kan lade sig gøre på flere måder. Man kan have en ekstra harddisk tilsluttet, som ens data overføres til (såkaldt offline eller lokal backup), men hvad nu hvis man mister ALLE data i sit hjem? Hvis nogen render med computeren tager de måske også backup-harddisken med. I stedet kan man benytte et program til at foretage online backup. Dermed overføres dine data til en server et sted ude i verden, og selv hvis hele dit hjem brændte ned, eller hvis alt blev stjålet, ville du stadig have adgang til dine data. Og det hele kan naturligvis gøres krypteret, så ingen andre end dig kan få adgang til din backup.

Hvis du har vigtige data du ikke vil miste, og hvis du vil bruge mindst mulig tid på at tage backup, så kan du lade det ske helt automatisk, via en service til krypteret, online backup. Ud fra en række kriterier såsom sikkerhed, brugervenlighed, pris og mulighed for anonymitet, anbefaler vi IDrive. Gratis-udgaven giver mulighed for at tage backup af op til 10GB data. Der kan også foretages lokal backup til en ekstern harddisk eller USB-enhed. Og hvis du fortryder nogle ændringer du har foretaget i et dokument, så kan dokumentet gendannes som det var i en tidligere version, op til 30 versioner tilbage. Du kan dermed gendanne filer som via andre backup-metoder var blevet overskrevet. De data man tager backup af bliver krypteret, og hvis du følger denne vejledning, så skulle selv IDrive ikke kunne få adgang til dine data, da de ikke kender dit password. Blot skal man være opmærksom på, at det kun er indholdet i filerne der bliver krypteret. Navnet på dine filer er stadig ukrypteret, så undlad at kalde dem noget afslørende.

1. Start med at oprette en gratis konto på denne side.
For øget sikkerhed og anonymitet anbefaler vi, at anvende en email-adresse der ikke bruges til noget andet, og som ikke indeholder dit rigtige navn, og dermed ikke kan identificere dig i databasen. Men det er vigtigt du har adgang til mail-adressen, da der bliver sendt et link der skal klikkes på for, at aktivere din IDrive konto.
Sørg desuden for at vælge et stærkt password til din IDrive konto.
Vi anbefaler et password bestående af mindst 12 helt tilfældige store bogstaver, små bogstaver, tal og specialtegn. Hvis passwordet ikke er fuldstændig tilfældigt, eller ikke indeholder tegn fra alle fire nævnte kategorier, bør der tilføjes flere tegn (læs evt. denne artikel). Har du svært ved at huske lange og komplicerede passwords, så brug en Password Manager. Så slipper du både for at huske og indtaste dine passwords.

2. På den efterfølgende side vil du se dette. Her er det vigtigt at vælge Private encryption key som vist på billedet, og at vælge endnu et password. Passwordet skal naturligvis være forskelligt fra det du lige har valgt til din IDrive konto, og det skal være mindst lige så stærkt.
VIGTIGT: Gem dette password et sikkert sted! Hvis du mister det kan dine data ikke genskabes!

3. Download og installer IDrive, som du nu får tilbudt. Alternativt kan det også downloades her.

4. Når programmet er installeret og startet vil du se dette, hvor du skal logge på med din IDrive konto.

5. Indtast passwordet til din krypteringsnøgle.

6. Tryk på Change.

7. Vælg hvad der skal tages backup af og tryk OK. Husk at du kun har 10GB til rådighed, så fravælg film og andet der fylder meget.
Alternativt kan du også fravælge alt og trykke OK. Du kan så i stedet gå direkte til de filer og mapper i Windows du vil have backup af, højreklikke på dem, og vælge IDrive->Add to Backup Set.

Hvis du er lidt teknisk, kan du overveje at gennemgå programmets indstillinger og finetune dem til dine behov. Men du kan også sagtens beholde standardindstillingerne som de er nu.

Hvis du har fulgt vejledningen Krypteret e-mail og har brug for at tage backup af dine emails, så kan du nu følge afsnittet Backup af e-mails i Thunderbird i Tips og Tricks.

That’s it! Fra nu af kører IDrive i baggrunden og tager automatisk backup for dig. Hvis uheldet en dag er ude og du får brug for at gendanne din backup, så gøres det i sektionen Restore. Hvis du har spørgsmål til IDrive kan du enten kontakte os eller søge i IDrives FAQ.