Krypteret backup

Denne vejledning vedligeholdes ikke længere. Der henvises i stedet til denne side.

 

Forhåbentlig tager du allerede backup af dine data med jævne mellemrum. Men de fleste af os ved hvor bøvlet og tidskrævende det kan være, og denne undersøgelse viser da også, at 38% af danskerne ikke får det gjort. Denne undersøgelse siger omtrent det samme. Ærlig talt er der vel også mere interessante ting at bruge tiden på end at tage backup. Så hvorfor ikke lade det ske helt automatisk, hver eneste dag, uden du overhovedet bemærker det?
Det kan lade sig gøre på flere måder. Man kan have en ekstra harddisk tilsluttet, som ens data overføres til (såkaldt offline backup), men hvad nu hvis man mister ALLE data i sit hjem? Hvis nogen render med computeren tager de måske også backup-harddisken med. I stedet kan man benytte et program til at foretage online backup. Dermed overføres dine data til en server et sted ude i verden, og selv hvis hele dit hjem brændte ned, eller hvis alt blev stjålet, ville du stadig have adgang til dine data. Og det hele kan naturligvis gøres krypteret, så ingen andre end dig kan få adgang til din backup.

Hvis du har vigtige data du ikke vil miste, og hvis du vil bruge mindst mulig tid på at tage backup, så anbefaler vi at lade det ske helt automatisk, via en service til krypteret, online backup. Ud fra en række kriterier såsom sikkerhed, brugervenlighed, pris og mulighed for anonymitet, anbefaler vi Mozy. Gratis-udgaven giver mulighed for at tage backup af op til 2GB data. Hvis man eksempelvis har en ekstra harddisk eller USB-disk tilsluttet, giver programmet også mulighed for at foretage offline backup (dog uden kryptering). Sletter man ved en fejltagelse en fil fra sin backup, så kan den stadig gendannes op til 30 dage senere. Og hvis du fortryder nogle ændringer du har foretaget i f.eks. et tekstdokument, så kan dokumentet gendannes som det var på et tidligere tidspunkt. De data man tager backup af bliver krypteret, både når de sendes over internettet, og når de lagres på Mozy’s servere. Og hvis du følger vores anvisning nedenfor, så skulle selv Mozy ikke kunne få adgang til dine data, da de ikke kender dit password. Dog skal det siges, at filnavnet på dine dokumenter stadig kan ses hvis de ikke krypteres yderligere.

For at downloade programmet skal man først oprette en konto via denne side. Det nedenstående er ikke en punkt-for-punkt vejledning eftersom det meste siger sig selv, men vær opmærksom når du ser de følgende punkter.

 

1. Vælg et land. Det behøver ikke at være det land hvor du rent faktisk bor, men helst et i nærheden.

2. Indtast en email-adresse og et password.
Her kan man øge sin sikkerhed og anonymitet ved at indtaste en email adresse som er oprettet specifikt til Mozy og ikke bruges til andet.
Vi anbefaler et password bestående af mindst 12 helt tilfældige store bogstaver, små bogstaver, tal og specialtegn. Hvis passwordet ikke er fuldstændig tilfældigt, eller ikke indeholder tegn fra alle fire nævnte kategorier, bør der tilføjes flere tegn (læs evt. denne artikel). Da det er svært at huske lange og komplicerede passwords, bør du bruge en Password Manager. Så slipper du også for at indtaste dine passwords.

.
.
Du vil nu modtage en email fra Mozy hvor du skal klikke på linket for at aktivere din konto.

Du kan nu downloade og installere Mozy via denne side.
.
Efter du har installeret Mozy bør du være opmærksom på følgende punkter.
.

3. Log ind med den email-adresse og det password du lige har oprettet.

4. Her er det vigtigt at du klikker på Change Encryption.

5. Vælg som på billedet og indtast et stærkt password.
Dette er ikke et password du kommer til at indtaste særlig ofte, da Mozy husker det for dig. Men den dag din computer går ned får du brug for det. Uden dette password får du aldrig dine data tilbage, så sørg for at du ikke mister det!
Dette password skal være stærkt nok til at kunne modstå såkaldte offline brute force angreb. Hvis passwordet har både store bogstaver, små bogstaver, tal og specialtegn, i helt tilfældig rækkefølge, så anbefaler vi i denne sammenhæng minimum 12 tegn, og gerne flere. Men hvis du har en slags system i dit password som gør det nemmere at huske (det har næsten alle), så bør du kompensere for denne svaghed ved at tilføje en række ekstra tegn. Har du svært ved at huske lange og komplicerede passwords? Så brug en Password Manager.
Vil du vide mere om passwords og hvordan svage passwords kan knækkes med brute force angreb, så kan disse artikler anbefales:
Passwords Are Not Broken, but How We Choose them Sure Is
Secure Passwords Keep You Safer

6. Vælg om du vil gemme en fil der kan dekryptere dine data hvis du skulle miste dit password.
Hvis du sørger for ikke at miste dit password, så har du ikke brug for denne fil. Hvis du vælger at gemme den, som en nødløsning i fald du mister dit password, så sørg for at ingen andre end dig får adgang til den.

7. Her er det vigtigt at du klikker på Settings.

8. Fjern alle flueben i rækken og tryk OK.
Hermed fravælger du at der tages backup af de valgte data på din computer. Vi anbefaler i stedet at du senere vælger de filer og mapper du vil tage backup af ved at højreklikke på dem, og vælge Add to MozyHome backups. Det er både nemmere og giver bedre overblik over hvilke filer der er sat til at blive taget automatisk backup af.

9. Klik OK.

10. Dobbeltklik på Mozy-ikonet nede ved uret og vælg Settings. Klik Options og gå til fanebladet Scheduling. Her kan du bl.a. vælge hvornår og hvor ofte Mozy skal forsøge at tage backup. Vi anbefaler at du vælger som på billedet, så vil Mozy forsøge at tage backup op til 12 gange i døgnet. Mozy er heldigvis smart nok til kun at tage backup af nye filer, samt filer der har ændret sig siden sidste backup.
Hvis du oplever at indstillingerne ikke kan ændres fordi de er grå og nedtonede, så skal du i nederste højre hjørne trykke på teksten Change settings that are currently unavailable (ikke vist på billedet).

11. Nu mangler du bare at vælge hvilke filer der skal tages backup af. Vi anbefaler at oprette en mappe som du f.eks. kalder Mozy Backup. Højreklik på mappen og vælg Add to MozyHome backups. Nu vil Mozy automatisk tage backup af alt hvad du lægger i den mappe.

 

Som udgangspunkt får du en pop-up på skærmen hver gang Mozy har taget backup. Hvis du bliver træt af det, så dobbeltklik på Mozy-ikonet og vælg Settings. Klik Options og gå til fanebladet Advanced. Fjern fluebenet ved Show status when a backup completes.

Hvis du har fulgt vejledningen Krypteret e-mail og har brug for at tage backup af dine emails, så se afsnittet Backup af e-mails i Thunderbird i Tips og Tricks.

 

That’s it! Fra nu af kører Mozy i baggrunden og tager automatisk backup for dig. Hvis uheldet en dag er ude og du får brug for at gendanne din backup, eller hvis du har andre spørgsmål til Mozy, så kan du enten kontakte os, eller selv finde svaret i Mozy’s brugervejledning.